Actueel
Fiscaal
Gepubliceerd op 4 juli 2019

Zonnepanelen op het dak? Meer btw terug

Een nieuw huis laten bouwen met zonnepanelen op het dak? In het volgende artikel kunt u lezen hoe overheidsinstellingen het niet altijd met elkaar eens zijn. Toch lijkt het erop dat nieuwbouw met zonnepanelen nog gunstiger gaat uitvallen dan verwacht.

Kopers van een nieuwbouwwoning met zonnepanelen kunnen meer btw terugvragen dan we lang dachten. Dat blijkt uit twee uitspraken van fiscale rechters. Volgens de rechters kunnen bezitters van een nieuwbouwwoning met zonnepanelen niet alleen btw terugvragen over de panelen en de installatie ervan, maar ook over een deel van de bouw van het huis waarop ze liggen. Dat scheelt al snel een paar duizend euro. En dat is mooi meegenomen.

Effect voor agrarische bedrijfswoningen
Deze twee uitspraken handelden over particulieren die ondernemer werden voor de omzetbelasting, doordat ze stroom terug leverden aan het net. Voor ‘echte’ ondernemers met kantoor aan huis waren er al eerder gerechtelijke uitspraken in het voordeel van die ondernemers. Ook zij kregen een aanzienlijk hoger btw-bedrag terug over de kosten van zonnepanelen in het dak van hun nieuwbouwwoning. Deze uitspraken hebben ook een voordelig effect voor agrarische bedrijfswoningen. Als panelen op bedrijfsgebouwen worden geplaatst, kon alle omzetbelasting al worden teruggevraagd. In die situatie verandert er dus niets.

Nu is het wel zo dat de fiscus zich nog niet gewonnen heeft gegeven. Tegen de uitspraken van de rechtbanken is hoger beroep ingesteld. Het is dus nog niet helemaal zeker of ook een deel van de btw die op de bouwkosten van het huis drukt, kan worden teruggevraagd.

Bezwaar maken met oog op toekomstige uitspraak
Als u nu ook een deel van de btw van de bouwkosten van het huis terugvraagt in verband met de plaatsing van zonnepanelen, zal de fiscus dit waarschijnlijk afwijzen. Tegen deze afwijzing kunt u bezwaar maken. Doet u dit niet, dan verliest u uw rechten, ook als de nu lopende procedures in uw voordeel uitvallen. Neem contact met ons op, onze accountants en adviseurs helpen u graag.

Extra stimulans om zonnepanelen te plaatsen 
Al met al komt er waarschijnlijk een mooie meevaller aan voor iedereen die een nieuw huis heeft laten bouwen met zonnepanelen op het dak. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt hiermee aanzienlijk verkort. Een onbedoelde extra stimulans van de overheid om zonnepanelen te plaatsen. Wat ook nog eens helemaal in lijn is met de klimaatdoelstellingen van deze overheid. Als je het zo bekijkt, is het maar vreemd dat de fiscus hoger beroep heeft ingesteld. De ene overheidsinstelling werkt zo een doelstelling van een andere overheidsinstelling tegen. Maar ja, dat zien we wel vaker.

Bron: Boerderij.nl

Mee-beregenen aardappelpercelen verboden

Gepubliceerd op
23 mei 2024
Fiscaal

Kort na vijfjaarstermijn ontvangen verzoek niet-ontvankelijk

Gepubliceerd op
22 mei 2024
Fiscaal

Schadevergoeding wegens concurrentie na verkoop is belast

Gepubliceerd op
21 mei 2024
Fiscaal