Nieuws
Agro
Gepubliceerd op 14 mei 2024

Prijs tarwezetmeel loopt weer wat op

Nadat de prijs van tarwezetmeel dit voorjaar in elkaar klapte, zijn de verhoudingen tussen vraag en aanbod veranderd. Varkenshouders voeren meer, waardoor de balans in de markt verandert. De prijs beweegt sinds een paar weken weer omhoog.

Tarwezetmelen werden dit voorjaar ineens veel goedkoper. Stijgende productie en voorraadvorming zorgden voor zoveel druk dat de prijs inzakte. In zes weken tijd ging er maar liefst een derde van de prijs af.

Na zes tot zeven weken rust aan het front, bewegen de noteringen van deze productgroep nu weer de andere kant op. Zo is de prijs van Crespovit Extract van Looop in een maand tijd opgelopen van €2,15 naar €2,45 per procent droge stof per ton. Ook de prijs van Kretar van Duynie (€2,35) is €0,30 gestegen. Varkenshouders die Kröner afnemen van AR Coproducten betaalden tot drie weken geleden nog €2,20 per procent droge stof. Inmiddels is dat in twee stappen verhoogd naar €2,45 per procent.

In tegenstelling tot concurrenten had ForFarmers de prijzen van zijn tarwezetmelen, Corami en Amidyn, tot deze week nog niet aangepast. Deze week maakt het voerbedrijf een inhaalslag door zijn noteringen met €0,20 per procent op te plussen waardoor beide op €2,10 per procent komen.

Hoge productie en voorraadvorming

De koersverandering heeft voor een belangrijk deel met het aanbod te maken. De markt kwam uit een periode met hele hoge productie en voorraadvorming. Door het product steeds gunstiger te prijzen, probeerden aanbieders varkenshouders te verleiden meer tarwezetmeel in te rekenen in hun rantsoenen. Dat lukte, de vraag naar en afname van tarwezetmeel steeg. Daardoor werden de opgebouwde voorraden in april ook weer aangesproken. Inmiddels zijn de voorraden bij leveranciers gereduceerd tot de normale werkvoorraden.

Daarbij is een belangrijke stroom weggevallen omdat Duystarch niet meer als tarwezetmeel op de markt wordt gebracht. Dat maakt dat bij Duynie afnemers worden overgezet op andere tarwezetmelen. En hoewel er met Kretar ook een grote stroom is ontstaan, is het aanbod kleiner dan toen beide stromen naast elkaar bestonden.

Wat ook meespeelt is dat de graanprijs oploopt. Zes weken geleden stond die rond de €200 per ton, inmiddels moet er met €240 per ton 20% meer voor neergeteld worden. De notering van droge grondstoffen zijn voor de bijproductenmarkt ook een belangrijke indicator bij de prijsvorming.

Lees verder onder de grafiek

Prijs mengsels met tarwezetmeel verandert niet

Dit alles maakt dat de noodzaak om deze bijproducten ‘in de aanbieding’ te doen er ook niet meer is. Maar ondanks dat de prijs weer wat opklimt, zijn tarwezetmelen volgens aanbieders nog altijd zeer koopwaardig.

De prijs van mengsels met tarwezetmeel verandert niet. Zo blijft DB Blend bij Duynie staan op €2,30 tot €2,40 per procent droge stof. Dit komt doordat andere onderdelen eerder goedkoper worden dan dat ze stijgen.

De prijs van die andere zetmeelbron, aardappelzetmeel, krijgt er wel ruimte door voor een stijging. De prijs van stoomschillen stijgt deze week met €0,10 naar €1,70 per procent droge stof. Luxere Noliko- en Excellent-schillen kosten met ingang van deze week €1,80 per procent.

Prognoses: stabiel tot stijgend.

Bron: Boerderij.nl

Achteraf opgestelde kilometeradministratie voldoet niet

Gepubliceerd op
23 juni 2024
Agro

telt® Tafelvoetbaltoernooi

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Nieuws
Agro

Forse stijging pachtnormen per 1 juli 2024

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Agro